Ποιοι είμαστε

Λίγα λόγια για μας


Το Σώμα Φίλων ΑμεΑ «Δράση για το Κάτι Άλλο» είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 2010, με σκοπό να δημιουργήσει κάτι ισότιμο και διαφορετικό στο επίπεδο της φροντίδας ατόμων με αναπηρία. Η προσπάθειά μας ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα αποφοίτων πανεπιστημιακών τμημάτων που ασχολούνται χρόνια με την αναπηρία. Με την πάροδο του χρόνου, η παρέα μας εμπλουτίστηκε με περισσότερους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους.

Στο επίκεντρο της πολύπλευρης δράσης μας βρίσκεται το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), που φιλοξενεί καθημερινά περισσότερους από 45 ωφελούμενους. Παράλληλα, διοργανώνουμε δράσεις ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας. Συνεργαζόμαστε στενά με πανεπιστημιακά και ιατρικά ιδρύματα και οργανισμούς για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και επιστημονική υποστήριξη. 

Το Σωματείο μας είναι προσεκτικά δομημένο και αποτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Διεπιστημονική Ομάδα, ομάδες εθελοντών αλλά και γονείς και φίλους ατόμων με αναπηρία. Όραμά μας μια κοινωνία που αγκαλιάζει όλα τα μέλη της, με ουσιαστικό σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις. Πιστεύουμε στις αρχές των ίσων ευκαιριών και στην τήρηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, ανεξαρτήτως των ιδιαιτεροτήτων τους. 

 

Δες το Video!

Κάνε κλικ για να γνωρίσεις τη μεγάλη μας παρέα, 
σε έναν κόσμο όπου δεν περισσεύει κανείς!

Οι στόχοι μας

1

Παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων

Στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης προσφέρουμε περισσότερα από 20 εργαστήρια. Δουλεύουμε εξατομικευμένα, ένας προς έναν, προσαρμόζοντας τα προγράμματα στις δυνατότητες, το υπόβαθρο και τις προτιμήσεις του κάθε ωφελούμενου ξεχωριστά.

2

Ψυχαγωγία και ανάπτυξη κοινωνικότητας

Μέσα από το καθημερινό μας πρόγραμμα, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας, βοηθάμε τα άτομα με αναπηρία να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν, δείχνοντάς τους εμπράκτως ότι είναι ενεργά μέλη της μεγάλης μας παρέας.

3

Ένταξη στο κοινωνικό σύνολο

Ενθαρρύνουμε στην πράξη τη συμμετοχή των ωφελούμενων σε προγράμματα εργασίας, ώστε τα άτομα με αναπηρία να έρθουν σε επαφή με τους κανόνες και τις αρμοδιότητες ενός εργαζομένου. Παράλληλα ενημερώνουμε την κοινωνία για θέματα αναπηρίας μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις σε σχολεία, φεστιβάλ και δημόσιους χώρους.

4

Υποστήριξη οικογενειακού περιβάλλοντος

Βοηθάμε το έργο των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία απασχολώντας τους μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα. Παρέχουμε συμβουλές και εκπαίδευση σε γονείς και φίλους και είμαστε στο πλάι τους, αναπτύσσοντας φιλικές, ουσιαστικές σχέσεις.

5

Καινοτόμος δράση

Από την ίδρυσή του, το Σωματείο μας αφιερώθηκε στην αναβάθμιση της φροντίδας και της απασχόλησης ατόμων με αναπηρία μέσα από συνεχή ενημέρωση, εισαγωγή νέων μεθόδων και συνεργασίες με επιστημονικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

6

Δημιουργία μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου δεν περισσεύει κανείς. Μέσα από τη δράση μας, μαθαίνουμε, διδάσκουμε και εξαπλώνουμε τη συνεργασία, τον σεβασμό και την αλληλοστήριξη, φτιάχνοντας έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

 

Ο χώρος μας

Από το 2012 βρισκόμαστε σε έναν ευρύχωρο χώρο στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Φροντίσαμε να πληροί όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει άτομα με αναπηρία αλλά και να αντικατοπτρίζει πλήρως τη φιλοσοφία μας. Θελήσαμε να διαφοροποιηθούμε ιδιαίτερα από το ψυχρό συχνά περιβάλλον αντίστοιχων φορέων. Έτσι, δημιουργήσαμε έναν φιλικό, χρωματιστό χώρο ο οποίος καθημερινά γεμίζει με πολλά χαμόγελα. Διαθέτει τρεις αίθουσες εργαστηρίων, γωνιές χαλάρωσης, κουζίνα, αίθουσα γυμναστικής, ειδικά εξοπλισμένες τουαλέτες και διαμορφωμένη αυλή. Σκοπός μας είναι ο χώρος αυτός να υποδέχεται τους ωφελούμενους με ανοιχτή αγκαλιά, να τους κάνει να νιώσουν άνετα και να τους δίνει όλα όσα αξίζουν: ασφάλεια, έμπνευση, γνώση, ψυχαγωγία.

Βρες μας!

Συνεργασίες

Από την έναρξη της λειτουργίας μας, συνεργαζόμαστε στενά με εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς
με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και την επιστημονική υποστήριξη.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της πόλης συνδράμει στο έργο μας μέσω αμφίδρομης συνεργασίας. Παράλληλα, φοιτητές παιδαγωγίας και ειδικής αγωγής έρχονται στην ομάδα μας για την πρακτική τους άσκηση.

 

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Διαθέτουμε συμφωνητικό με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συνεργαζόμαστε στενά με καθηγητές του για την εποπτεία της καθημερινής λειτουργίας του Σωματείου μας. Συνεργαζόμαστε επίσης σε επίπεδο συνεδρίων για την ποιοτική και εξειδικευμένη εξέλιξη των διαδικασιών και του προγράμματος.

 

AIESEC

Συνεργαζόμαστε με την AIESEC, τον μεγαλύτερο διεθνή μη κυβερνητικό οργανισμό νέων στον κόσμο στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής εθελοντικού προσωπικού.

 

ACT - American College of Thessaloniki

Συνεργασία με το Αμερικάνικο Κολέγιο Θεσσαλονίκης και συμμετοχή σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών, οι οποίοι ήρθαν από την Βοστόνη και εργάστηκαν δίπλα μας, ολοκληρώνοντας ακαδημαϊκή εργασία και αποκτώντας εθελοντική εμπειρία.

 

Anatolia College

Τακτικές επισκέψεις στο Anatolia College για την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση των μαθητών. Προσομοίωση αναπηρίας και συμμετοχή μαθητών στα προγράμματά μας.

 

Metropolitan College of Thessaloniki

Απασχόληση φοιτητών του Κολεγίου στο Σωματείο μας μέσω πρακτικής άσκησης.

 

Βίος Coop

Η συνεργασία μας με το Βίος COOP έγκειται στην επαγγελματική απασχόληση ΑμεΑ – ωφελούμενων του προγράμματός μας σε ένα ασφαλές, ελεγχόμενο περιβάλλον με τελικό στόχο την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία.

 

Υποστηρικτές

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υποστηρικτές μας, ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις 
που πίστεψαν στο όραμά μας και μας προσφέρουν την πολύτιμη βοήθειά τους.

Στήριξε κι εσύ τη δράση μας!

 

Νομικό Πλαίσιο

Το Σώμα Φίλων ΑμεΑ “Δράση για το Κάτι Άλλο” είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε στις 09/04/2010 με την υπ’ αριθμόν απόφαση 11842 του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και με Α.Μ. Σωματείου 8905. Έδρα του Σωματείου είναι η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στεγάζεται σε χώρο επί της οδού Βιθυνίας 30. Προσφέρει κοινωνικό έργο και δεν ανήκει σε καμία πολιτική, θρησκευτική ή φιλοσοφική παράταξη. Δραστηριοποιείται στην παροχή υποστήριξης προς άτομα με αναπηρία και προς το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ “Δράση για το Κάτι Άλλο” συμμετέχει στην υλοποίηση της Δράσης “ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ”, έτους 2016-2017 στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου, προκειμένου να παρέχεται φροντίδα των ατόμων με αναπηρία, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή των μητέρων τους ή των ατόμων που τους έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών τους, στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Μέγεθος γραμματοσειράς
Χρώμα υποβάθρου