Τι κάνουμε

book

Γνωστικές
δεξιότητες

paint

Εικαστική
έκφραση

bucket

Προεπαγγελματική
κατάρτιση

kids

Δράσεις
κοινωνικοποίησης

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ

Στην καρδιά της πολύπλευρης δράσης μας βρίσκεται το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) που φιλοξενεί καθημερινά περίπου 35 ωφελούμενους. Διαμορφώσαμε το πρόγραμμά του με σκοπό να απευθύνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς ανάπτυξης του ατόμου: Τον γνωστικό τομέα, την παροχή προεπαγγελματικής κατάρτισης, τον τομέα εικαστικής έκφρασης και την κοινωνικοποίηση.

Τα άτομα με αναπηρία μοιράζονται τις ίδιες ανάγκες με όλους μας: Ανάγκη για μόρφωση, για ψυχαγωγία, για κοινωνικοποίηση, για δημιουργία. Για τον σκοπό αυτό, διαμορφώσαμε και εξοπλίσαμε τον χώρο μας και τον χωρίσαμε σε ειδικούς χώρους και εργαστήρια. Πλήθος καταρτισμένων εθελοντών βρίσκονται δίπλα στους ωφελούμενους, δημιουργώντας, βοηθώντας και στηρίζοντάς τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τελικός μας σκοπός παραμένει η παροχή ίσων ευκαιριών και η ένταξη των των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο ως ισότιμα μέλη.

20 Δημιουργικά Εργαστήρια

Γνωστικές δεξιότητες

Προσομοίωση κοινωνικών καταστάσεων

Παραμύθι

Μαγειρική

Ανακύκλωση

Κηπουρική

Πληροφορική

Οικιακή Οικονομία

 

 

Εικαστική έκφραση

Καλλιτεχνικά

Art-Therapy

Μπομπονιέρες

Πηλός

Σαπούνι

Κόσμημα

Ομαδικά

Μουσική

Παραδοσιακοί Χοροί

Ομαδικό παιχνίδι

Θεατρική Αγωγή

Κυκλοφοριακή Αγωγή

Εφημερίδα-Ραδιόφωνο

Φιλοξενείο

Ανάμεσα στα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία ενός χώρου στέγασης ατόμων με αναπηρία. Εκεί οι φιλοξενούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα διανυκτέρευσης ή και διημέρευσης, με παράλληλη συμμετοχή στο πρόγραμμά μας.

Το ημερήσιο πρόγραμμα του Φιλοξενείου θα περιλαμβάνει δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων καθώς και αυτοεξυπηρέτησης στα πλαίσια της αυτόνομης διαβίωσης. Το πλήρως καταρτισμένο προσωπικό μας θα διασφαλίζει την ομαλή και ασφαλή διαμονή, την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των φιλοξενούμενων.

Για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό μας το όραμα χρειαζόμαστε τη βοήθεια της κοινωνίας, ατόμων αλλά και επιχειρήσεων ευαισθητοποιημένων απέναντι στον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα.

Therapy Dogs

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι που η ομάδα του Τherapy Dogs ξεκίνησε τη δράση της με την υποστήριξη και την επίβλεψη του Σωματείου μας. Πρόκειται για μια ομάδα καταρτισμένων εθελοντών και εκπαιδευμένων σκύλων, που έχει ως στόχο να προσφέρει θεραπευτική επαφή με τα ζώα προς κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ομάδα του Τherapy Dogs μαζί με τους σκύλους θεραπείας επισκέπτονται το Σωματείο μας και μέσω του προγράμματός τους προσφέρουν συντροφικότητα και χαρά στους ωφελούμενους. Κοινό μας μέλημα είναι να προσφέρουμε κοινωνικό έργο σε άτομα με αναπηρία μέσω της επαφής τους με ειδικά εκπαιδευμενους σκύλους για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, ψυχολογίας, διάθεσης και ικανότητας.

www.therapydogs.gr

Προγράμματα Ενημέρωσης

Μέσα από δομημένες διαδικασίες δίνουμε τη δυνατότητα στην κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί
και να ανακαλύψει τον ενεργό της ρόλο απέναντι σε θέματα αναπηρίας, διαφορετικότητας και ένταξης.

1

Επισκεπτόμαστε εκπαιδευτικές μονάδες και διάφορες οργανωμένες ομάδες της πόλης

Οι επισκέψεις μας σε σχολεία και οργανωμένες ομάδες αποσκοπούν στην ενημέρωση και παρουσίαση του έργου μας. Οργανώνουμε μια βιωματική προσομοίωση καταστάσεων αναπηρίας και μέσα από ποικιλία εκπαιδευτικών παιχνιδιών δίνoυμε τη δυνατότητα στους μαθητές να μπουν για λίγο στη θέση ενός ατόμου με αναπηρία και να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

2

Υποδεχόμαστε μαθητές και εκπαιδευτικούς στον χώρο του Σωματείου μας

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέπτονται το Σωματείο μας για να γνωρίσουν εθελοντές και ωφελούμενους και να εμπλακούν στις δραστηριότητες και τις δράσεις μας. Ετσι έρχονται σε ουσιαστική επαφή με έναν άγνωστο σε αυτούς κόσμο και, συμμετέχοντας ενεργά, βλέπουν ιδίοις όμμασι τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η αλληλοστήριξη και η αλληλοβοήθεια στην κοινωνία.

3

Συμμετέχουμε ενεργά σε δράσεις και εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου

Δίνουμε το παρών σε εκδηλώσεις και οργανωμένες δράσεις της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενημέρωση για τις δραστηριότητές μας. Από ημερίδες και συνέδρια μέχρι τοπικές γιορτές και φεστιβάλ, απώτερος σκοπός μας είναι η άρση της συχνά λανθάνουσας αντίληψης που επικρατεί στην κοινωνία για τον κόσμο της αναπηρίας.