Τι κάνουμε

book

Γνωστικές
δεξιότητες

paint

Εικαστική
έκφραση

bucket

Προεπαγγελματική
κατάρτιση

kids

Δράσεις
κοινωνικοποίησης

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ

Στην καρδιά της πολύπλευρης δράσης μας βρίσκεται το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) που φιλοξενεί καθημερινά περισσότερους από 40 ωφελούμενους. Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Ψυχαγωγία για όλους», το οποίο αποτελείται από εκπαιδευτικά εργαστήρια, εργαστήρια ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αλλά και ένα καινοτόμο πρόγραμμα αποσυμφόρησης.

Τα άτομα με αναπηρία μοιράζονται τις ίδιες ανάγκες με όλους μας: Ανάγκη για εκπαίδευση, για ψυχαγωγία, για κοινωνικοποίηση, για δημιουργία. Για τον σκοπό αυτό, διαμορφώσαμε και εξοπλίσαμε τον χώρο μας και τον χωρίσαμε σε ειδικούς χώρους και εργαστήρια. Πλήθος καταρτισμένων εθελοντών βρίσκονται δίπλα στους ωφελούμενους, δημιουργώντας, βοηθώντας και στηρίζοντάς τους καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τελικός μας σκοπός παραμένει η παροχή ίσων ευκαιριών και η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο ως ισότιμα μέλη.

Δημιουργικά Εργαστήρια

Εκπαίδευση

Γνωστικές δεξιότητες

Αυτοφροντίδα

Κοινωνικές δεξιότητες

Κινητικές δεξιότητες

Οικιακή Οικονομία

Ειδική φυσική αγωγή

Κυκλοφοριακή Αγωγή

Πληροφορική

Προσομοίωση κοινωνικών
καταστάσεων

Ανακύκλωση

 

 

Ψυχαγωγία

Αισθητηριακό παιχνίδι

Παιδαγωγικό τσίρκο

Παραμύθι

Κηπουρική

Μαγειρική

Χορός

Θεατρική αγωγή

 

Εικαστική Έκφραση

Art-therapy

Εικαστικά

Πηλός

Σαπούνι

 

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Ανάμεσα στα σχέδιά μας είναι και η δημιουργία ενός χώρου στέγασης ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοι να έχουν τη δυνατότητα διανυκτέρευσης ή και διημέρευσης.

Το ημερήσιο πρόγραμμα του Φιλοξενείου θα περιλαμβάνει δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων καθώς και αυτοεξυπηρέτησης στα πλαίσια της αυτόνομης διαβίωσης. Το πλήρως καταρτισμένο προσωπικό μας θα διασφαλίζει την ομαλή και ασφαλή διαμονή, την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των φιλοξενούμενων.

Για να κάνουμε πραγματικότητα αυτό μας το όραμα χρειαζόμαστε τη βοήθεια της κοινωνίας, ατόμων αλλά και επιχειρήσεων ευαισθητοποιημένων απέναντι στον συνάνθρωπο και τη διαφορετικότητα.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Δημιουργήσαμε ένα πολύ δομημένο πρόγραμμα εθελοντισμού όπου κάθε εθελοντής λαμβάνει συνεχή υποστήριξη και εκπαίδευση κατά το έργο του. Με κάθε βήμα του να συμβάλλει στην προσωπική εμβάθυνση και αναστοχασμό γύρω από την ιδέα ενός κόσμου ισότιμου πρός όλα του τα μέλη. Από την πρώτη επαφή με το Σωματείο μας οι Εθελοντές έχουν έμπειρους μέντορες να τους συμβουλεύουν και να τους υποστηρίζουν σε κάθε βήμα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Εθελοντισμού.

Διοργανώνουμε δύο ημερήσια εκπαιδευτικά Σεμινάρια για την ομάδα εθελοντών. Στόχος είναι κάθε εθελοντής να προσεγγίσει το κοινωνικό μοντέλο αναπηρίας και να αναπτύξει τις δεξιότητές του γύρω από την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία από το επίπεδο που βρίσκεται και λίγο παραπέρα. Ανα τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνουμε συναντήσεις εθελοντών και εργαζομένων. Θέματα των συναντήσεων ανάμεσα σε άλλα είναι η γνωριμία της ομάδας, team building, κατανόηση του τρόπου δόμησης και διοίκησης του φορέα, μεταλαμπάδευση της φιλοσοφίας και των αξιών του Σωματείου μας.

Προγράμματα Ενημέρωσης

Μέσα από δομημένες διαδικασίες δίνουμε τη δυνατότητα στην κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί
και να ανακαλύψει τον ενεργό της ρόλο απέναντι σε θέματα αναπηρίας, διαφορετικότητας και ένταξης.

1

Επισκεπτόμαστε εκπαιδευτικές μονάδες και διάφορες οργανωμένες ομάδες της πόλης

Οι επισκέψεις μας σε σχολεία και οργανωμένες ομάδες αποσκοπούν στην ενημέρωση και παρουσίαση του έργου μας. Οργανώνουμε μια βιωματική προσομοίωση καταστάσεων αναπηρίας και μέσα από ποικιλία εκπαιδευτικών παιχνιδιών δίνoυμε τη δυνατότητα στους μαθητές να μπουν για λίγο στη θέση ενός ατόμου με αναπηρία και να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

2

Υποδεχόμαστε μαθητές και εκπαιδευτικούς στον χώρο του Σωματείου μας

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέπτονται το Σωματείο μας για να γνωρίσουν εθελοντές και ωφελούμενους και να εμπλακούν στις δραστηριότητες και τις δράσεις μας. Ετσι έρχονται σε ουσιαστική επαφή με έναν άγνωστο σε αυτούς κόσμο και, συμμετέχοντας ενεργά, βλέπουν ιδίοις όμμασι τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η αλληλοστήριξη και η αλληλοβοήθεια στην κοινωνία.

3

Συμμετέχουμε ενεργά σε δράσεις και εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου

Δίνουμε το παρών σε εκδηλώσεις και οργανωμένες δράσεις της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενημέρωση για τις δραστηριότητές μας. Από ημερίδες και συνέδρια μέχρι τοπικές γιορτές και φεστιβάλ, απώτερος σκοπός μας είναι η άρση της συχνά λανθάνουσας αντίληψης που επικρατεί στην κοινωνία για τον κόσμο της αναπηρίας.

Μέγεθος γραμματοσειράς
Χρώμα υποβάθρου